Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

Bruto netto calculator pensioen

Als we het over het pensioenbedrag hebben, hebben we het vaak over het bruto bedrag. Maar wat houdt u nu precies over? En hoe wordt dit berekend? Hierbij uitleg over de bruto netto calculator pensioen.

Bruto netto calculator pensioen

Bruto netto calculator pensioenU moet belasting betalen over het pensioen. Dat komt omdat pensioen net als loon uit arbeid wordt gezien als inkomen. In de berekening moet er daarom rekening worden gehouden met de belastingtarieven. Dezelfde belastingtarieven die gelden bij de berekening van een bruto naar een netto salaris. Op de website van de Belastingdienst kunt u een overzicht vinden van alle belastingtarieven, toegespitst op uw persoonlijke situatie. Ook bij een pensioenuitkering moet u een bijdrage leveren aan de Zorgverzekeringswet. Normaal gesproken hield de uitkeringsinstantie die het pensioen aan u uitbetaalt dit automatisch in van uw bruto inkomen. Maar sinds 2013 is dat veranderd. In sommige gevallen houdt de werkgever of uitkeringsinstantie deze bijdrage nog wel in, maar dit wordt niet meer gedaan als het om een pensioen gaat. Het is de bedoeling dat u dit zelf doet via een inhouding op de uitkering of een aanslag. De bijdrage Zorgverzekeringswet wordt alleen niet meer toegepast wanneer de bruto jaarinkomens hoger zijn dan 51.414.

Op het internet zijn er verschillende websites te vinden waarmee u het verschil tussen uw bruto en netto pensioen kunt berekenen. Houd echter wel met een paar dingen rekening bij deze berekening. De meeste berekenen zijn indicatief. Ze geven een indicatie van uw financiƫle situatie. Het berekenen van netto pensioen is vrij lastig, omdat iedereen te maken heeft met een andere situatie. De tools op het internet kunnen veelal niet met alle facetten rekening houden. Er wordt gerekend met aannames en gemiddelden. Als u meer zekerheid wilt, is het goed om een financieel planner of pensioenadviseur een berekening uit te laten voeren. Dit is vaak nauwkeuriger.

 

Comments are closed.