Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

bruto netto pensioen afkoop

Bij de afkoop van uw pensioen heeft u te maken met bruto en netto bedragen. Het is niet mogelijk om uw opgebouwde pensioen zomaar af te kopen. U kunt niet beslissen om het pensioen eerder op te nemen. Daarbij mag uw pensioenfonds u ook niet aanbieden het bedrag in een keer uit te keren, behalve bij een klein pensioen. Wat zijn de mogelijkheden en wat houdt u over bij de bruto netto pensioen afkoop ?

Berekening klein pensioen afkopen

bruto netto pensioen afkoopPensioen kan alleen worden afkocht wanneer het gaat om een klein pensioen. Een klein pensioen is een pensioenuitkering lager dan €458,06 per jaar. U bouwt een klein pensioen op wanneer u niet meer dan een korte periode in een specifieke branche werkt. Er gelden naast het vastgestelde maximum bedrag nog een tweetal voorwaarden wanneer het gaat om het afkopen van uw klein pensioen:

  • Er moet op zijn minst twee jaar voorbij zijn gegaan sinds u bent gestopt met werken bij de werkgever en met de pensioensregeling;
  • Na deze twee jaar moet de pensioenuitvoerder binnen zes maanden contact met u opnemen over het afkopen van het klein pensioen en dit ook uitvoeren.

Niemand heeft dezelfde afkoopsom als het gaat om het afkopen van pensioen. Hoe hoog de afkoopsom daadwerkelijk is, is van meerdere factoren afhankelijk. Er wordt onder ander gekeken naar uw leeftijd, de gemiddelde levensverwachting en economische omstandigheden van de maatschappij. De precieze berekening die pensioenfondsen maken is hoogstwaarschijnlijk erg ingewikkeld en niet te achterhalen. Om toch zelf een berekening te kunnen maken, kunt u de volgende stappen doorlopen:

  • Hoe oud denkt u te worden? Dit is moeilijk aan te geven en misschien ook confronteren, maar vaak kunt u wel een inschatting maken van u levensverwachting. Hoe oud werden uw ouders en/of andere familieleden? En hoe staat het met uw gezondheid?
  • Hoe hoog is het pensioen dat u jaarlijks zou ontvangen in de huidige situatie?
  • Vermenigvuldig de pensioensuitkering met uw geschatte levensverwachting.

Bruto netto pensioen afkoop

Via deze berekening krijgt u een beeld van het bedrag dat u over uw leven zou kunnen ontvangen wanneer u uw pensioen niet afkoopt. Vervolgens moet u bij uw pensioenfonds opvragen welk bedrag u krijgt uitgekeerd wanneer het pensioenfonds uw pensioen afkoopt. Aan de hand van deze twee bedragen kunt bepalen wat voor u het meest gunstig is. Eén ding is zeker. U ontvangt netto meer geld wanneer u uw pensioen niet afkoopt. Nogmaals, dit zijn lastige berekeningen. Wilt u meer weten over de bruto en netto bedragen van de afkoop van uw pensioen? Dan is het aan te raden om een gesprek aan te gaan met een financieel planner of een pensioenadviseur.

 

Comments are closed.