Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

Pensioen afkopen

Een pensioen afkopen is elk jaar weer voor een aantal mensen mogelijk. Soms worden ze hier toe aangedrongen omdat pensioenfondsen graag willen dat u uw pensioen afkoopt. Als u een klein opgebouwd pensioen heeft is het voor een pensioenfonds vaak erg duur om dit pensioen te beheren omdat de administratie ontzettend veel werk is. Een klein pensioen is rond de 451,22 euro per jaar of zelfs nog minder. Maar is het gunstig om dit klein pensioen af te kopen? En welke eisen zijn hier aan verbonden?

pensioen afkopen1

Voorwaarden pensioen afkopen

1. Het pensioen mag niet hoger zijn dan 451,22 euro per jaar.
2. De pensioenen moeten premievrij zijn, ofwel pensioenen waarvan de deelneming is beƫindigd.
3. Uw pensioenfonds kunt u dwingen uw pensioen af te kopen wanneer uw pensioen precies twee jaar premievrij is. Binnen 6 maanden kan dit dan door het pensioenfonds afgekocht worden, waarbij uitbetaling binnen deze termijn volgt.
4. Pensioenfondsen hebben uw toestemming nodig bij afkoping van pensioenen die al langer dan twee jaar oud zijn, waarvan deelneming beƫindigd is.
5. U kunt niet zelf uw pensioen af kopen, dit recht ligt bij het pensioenfonds.
6. Het kan zijn dat u een pensioen afspraak heeft vastgelegd waarbij het recht om de pensioen af te kopen uitgesloten is.
7. Bij afkoop van uw pensioen houdt het pensioenfonds belasting in. Deze belasting is afhankelijk van uw inkomen.
8. De grens van 451,22 euro per jaar kan elk jaar stijgen met de inflatie. Zo kan het dus zijn dat u nu uw pensioen nog niet kunt afkopen, maar over een paar jaar wel.

Het pensioen afkopen kan gunstig zijn voor mensen met een hoog inkomen, die al een goede pensioenvoorziening bezitten. Voor hun is het dan een leuk extraatje, en dat is altijd fijn. Aan de andere kant is het wel uw spaarpotje voor later en als u dan maar een klein pensioen heeft kunnen deze paar 100 euro per jaar toch aardig wat verschil maken. De situatie is dan ook bij iedereen anders.

Leave a Comment