Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

Pensioenleeftijd

Niet iedereen kan zomaar met pensioen gaan. Men moet een bepaalde leeftijd bereiken om met pensioen te kunnen gaan. U kunt wel eerder stoppen met werken, maar dan ontvangt u normaal nog geen pensioen. Nu is deze leeftijd nog 65 jaar, maar in de loop van de tijd zal de pensioenleeftijd verhoogd worden.

Men word steeds ouder en leven langer, daarom worden de pensioenen ook steeds duurder en uiteindelijk onbetaalbaar. Daarom is door de overheid besloten de pensioenleeftijd geleidelijk aan te verhogen naar 67 jaar. De kosten om het pensioen op te bouwen zullen hierdoor ook iets lager worden wat een flinke besparing zal opleveren voor de werkgevers, omdat zij grotendeels de pensioenpremie betalen, namelijk 50 tot 75 procent. De verzekeraar kan deze premie flink verlagen omdat er over een langere periode premie betaald gaat worden en is de uitkeringsperiode aan degene die met pensioen gaat gemiddeld ook korter, hoewel de gemiddelde leeftijd van de gemiddelde Nederlander wel langzaam iets toeneemt. Maar in principe krijgen de gepensioneerden zo 2 jaar minder pensioen uitgekeerd, en in deze 2 jaar word er extra bijgespaard.

Er zijn dan ook maar weinig voordelen voor de werknemers. Zij moeten langer doorwerken en krijgen minder lang uitbetaald. In 2012 is de AOW leeftijd nog 65 jaar, in 2013 t/m 2015 komt daar telkens +1 maand bij, en van 2016 t/m 2018 komt daar steeds +2 maanden bij waardoor de AOW leeftijd in 2019 66 jaar zal zijn. In 2023 moet dit 67 jaar zijn. Een klein voordeeltje voor de werknemer zou kunnen zijn dat ook zij minder premie hoeven te betalen net als de werkgevers. Maar aangezien de werkgevers hieraan het meeste betalen zal de werknemer dit niet duidelijk merken.

Mensen die niet tot hun 67e jaar door willen werken zullen een spaarpotje moeten opbouwen door bijvoorbeeld een spaarrekening te openen. Ook hedendaags gaan mensen vervroegd met pensioen en wanneer u het geld ervoor heeft, kunt u dat ook doen.

Comments are closed.