Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

Pensioenwijzer overheid

Je pensioen – dat is best ingewikkeld. Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende regels, voordelen en maatregelen. Toch is het ontzettend belangrijk dat je je pensioen goed regelt. Als je op oudere leeftijd met pensioen gaat en je dit niet of onvoldoende voorbereidt, kun je misschien maar moeilijk rondkomen.

Heeft de overheid een pensioenwijzer?

De overheid heeft Wijzeringeldzaken.nl opgericht, waar Nederlanders informatie kunnen vinden over hun financiën. Ook als je vragen hebt over je pensioen, kun je op deze website terecht voor informatie en tips. De overheid geeft echter geen pensioenadvies aan mensen.

Toch kun je je op verschillende manieren laten adviseren over je pensioen. Je kunt natuurlijk zelf informatie zoeken, maar je kunt je ook laten adviseren door een bedrijf. Zo weet je hoe je voor je pensioen kunt sparen, wat dit je kost en hoeveel je later uitgekeerd krijgt. Pensioenuitvoerders kunnen je advies op maat geven, maar op internet zijn er ook pensioenwijzers die je adviseren over jouw pensioenmogelijkheden.

pensioenwijzer overheidOp internet kun je ook uitrekenen hoeveel pensioen je opbouwt, hoeveel premie je hiervoor betaalt en wat dit je uiteindelijk oplevert. Ook vind je online uitleg over de AOW-uitkering en de recente veranderingen in de pensioenafspraken. De overheid heeft de pensioenleeftijd namelijk verhoogd en sommige belastingvoordelen voor pensioenen versoberd.

 

Als je bijna met pensioen mag, kan het fijn zijn om een overzicht voor jezelf te maken met je pensioengegevens. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. Willen jullie bijvoorbeeld tegelijkertijd met pensioen gaan, dan is het verstandig om deze gegevens naast elkaar te leggen en te kijken hoe jullie leven er uit samen gaat zien.

Pensioenwijzer overheid voor zelfstandigen

Zzp’ers hebben een heel andere situatie dan reguliere werknemers. Omdat zij een eigen onderneming hebben, is er geen standaard pensioenregeling voor ze. Met uitzondering van enkele beroepsgroepen waarin een pensioenregeling verplicht is, zijn zelfstandig ondernemers zelf verantwoordelijk voor hun pensioen. Een pensioenwijzer kan zzp’ers helpen informatie te vinden over hun pensioen en de varianten waarop zij dit kunnen regelen.

Zelfstandigen hebben net als alle andere werknemers recht op een AOW-uitkering als zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Voor een aanvullend pensioen hebben zij verschillende mogelijkheden, waar een pensioenwijzer informatie over biedt. Zo kunnen ze de pensioenregeling bij de vorige werkgever voortzetten. Ook kunnen zij geld sparen of beleggen voor hun lijfrente. Een andere mogelijkheid is om een oudedagsreserve te vormen.

De overheid en verschillende pensioenwijzers geven hier informatie en advies over. De overheid wil graag dat zzp’ers zich realiseren dat zij zelf hun pensioen moeten regelen. Sommige zelfstandigen zijn zich hier niet van bewust, anderen vinden het onbelangrijk. Uiteindelijk worden zij ook een dagje ouder en willen zij net als andere mensen op een dag stoppen met werken. Als je dan geen aanvullend pensioenbedrag hebt gespaard, moet je alleen van je AOW rond zien te komen.

 

 

Comments are closed.