Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

Verschil bruto netto pensioen

Er is een verschil tussen je bruto en netto pensioenuitkering, omdat je over je pensioen nog loonheffing moet betalen. Je netto pensioen is daarom lager dan je bruto pensioen. De hoogte van de belastingen en premies die mensen moeten betalen over hun pensioen verschillen per jaar. Laten we verder kijken naar het verschil bruto netto pensioen.

Wat moet je nog afdragen van je bruto pensioen?

verschil bruto netto pensioenNiet alleen werknemers, maar ook gepensioneerden dragen loonbelasting en premies af van hun inkomsten. De overheid maakt dus geen onderscheid in het inkomen dat je als werknemer krijgt en het inkomen dat je als gepensioneerde krijgt. In beide gevallen dien je belasting te betalen. Op het moment dat je voor je pensioen spaart, betaal je nog geen belasting over dit bedrag. De Belastingdienst komt dus pas in het spel zodra je je pensioen uitgekeerd krijgt.

De loonbelasting en premies die nog van je bruto pensioen afgetrokken worden, variƫren afhankelijk van je situatie en inkomen. Ben je bijvoorbeeld met vervroegd pensioen gegaan, dan heb je nog geen recht op AOW en betaal je nog AOW-premie. Heb je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt, dan krijg je een AOW-uitkering en hoef je geen AOW-premie meer te betalen. Ook dien je als gepensioneerde nog een inkomensafhankelijke bijdrage te betalen voor de Zorgverzekeringswet.

Het verschil tussen je bruto en netto pensioen hangt dus af van de loonheffing die je betaalt en de hoogte van de bijdrage Zorgverzekeringswet. In 2013 heeft het kabinet nieuwe afspraken ingevoerd omtrent de betaling van de bijdrage Zvw. Het kan daarom nuttig zijn om via internet uit te zoeken of je hier zelf verantwoordelijk voor bent geworden.

verschil bruto netto pensioen berekenen

Op internet kun je eenvoudig het verschil van je bruto en netto pensioen berekenen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je daadwerkelijk overhoudt van je pensioen. Ook andere pensioengerelateerde zaken kun je op internet uitrekenen. In de volgende situaties komt een online rekentool voor je pensioen goed van pas:

  • Je bent aan het sparen voor je pensioen met een vast bedrag per maand. Wat is dan je eindkapitaal als je uiteindelijk stopt met sparen?
  • Je concludeert dat je een lager pensioen hebt dan verwacht. Hoe kun je dit gat dan het beste dichten? Welke jaarruimte kun je hiervoor gebruiken?
  • De verhoging van de pensioenleeftijd zorgt voor veel verwarring. Vanaf welke leeftijd heb je met de nieuwe regelingen recht op AOW?
  • De hoogte van een AOW-uitkering verschilt onder andere per gezinssituatie. Hoeveel AOW krijg jij als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt?

Op internet vind je voor dit soort situaties en meer diverse rekenhulpjes die je meer inzicht geven in je pensioensituatie. Zo kun je probleemloos alle bovenstaande vragen beantwoorden en behoud je het overzicht in je pensioenplan.

 

 

Comments are closed.