Mijn Pensioen

Mijn Pensioen

Lees hier alles over uw pensioen

wat is pensioen

Wellicht heeft u ooit gehoord van pensioen. Vaak gaan mensen met hun 65e jaar met pensioen, dat wil zeggen dat ze stoppen met werken en gaan genieten van hun oudere jaartjes. Hun inkomsten vallen hierdoor weg, maar er blijven nog wel rekeningen komen van gas, water, elektriciteit etc. Hoe moet u dit dan allemaal betalen? En wat is pensioen nu eigenlijk precies en zijn er nog meer soorten van?

Een precies antwoord op de vraag ”wat is pensioen?” is dat een pensioen een inkomen is dat word uitgesteld, dat u opbouwt tijdens een periode waarin u werk heeft. Er bestaan drie soorten pensioenen.

In de eerste twee gevallen heeft u verder geen inkomsten meer, maar u moet nog wel rekeningen betalen als stroom, water, gas etc. Ook zult u eten en drinken moeten kopen en daar heeft u dus geld voor nodig. Dat geld komt uit uw pensioen, dat u in de loop van de jaren bij elkaar heeft gespaard.

wat is pensioen

Allereerst is er het ouderdomspensioen, het bekendste. Dit gaat in wanneer u stopt met werken, vaak op 65 jarige leeftijd, en stopt wanneer u overlijd. Gebruikelijk is dat u per maand een bedrag gestort krijgt van uw pensioen. Maar je kan ook besluiten eerder met pensioen te gaan. Let hierbij wel op dat uw pensioen maandelijks lager is. U kunt het ook uitstellen, dan zal uw maandelijks pensioen hoger zijn.

Daarnaast bestaat er ook nog een nabestaandenpensioen. Wanneer u komt te overlijden zal het pensioen worden uitgekeerd aan uw nabestaanden. Hier tussen is nog onderscheid tussen partnerpensioen en wezenpensioen. Bij het eerste krijgt uw partner het pensioen, bij het tweede word het uitgekeerd aan uw kind(eren). Deze stopt meestal op 18 of 21 jarige leeftijd.

Als laatste is er nog het arbeidsongeschiktheidspensioen. Wanneer u (deels) niet meer in staat bent om te werken, krijg u ook hiervoor een maandelijks pensioen voor. Het is een aanvullig op de WIA, de wettelijke arbeidsongeschiktheidsregeling.

Comments are closed.